Courtyards new General Hospital Jan Portaels
2013 ongoing, Vilvoorde, Belgium

The new General Hospital Jan Portaels covers 45,000 square meters and houses more than 400 hospital beds. It will be constructed behind the station area of Vilvoorde, ensuring good connectivity by car as well as public transport. The hospital is intended to catalyze one of the most important and strategically located areas in Vilvoorde. The selected design team (NU architectuuratelier - dJGA (de jong gortemaker algra architecten)- AR-TE – WEST 8 urban design & landscape architecture B.V. - STABO – DAIDALOS) is responsible for the urban design, architecture, interior, functional design and landscape of the Flemish hospital.

In the hospital 10,700 hospitalized patients will be treated and 64,500 consultations will take place on an annual basis. The hospital will feature a ‘cut open building block’ design. This creates a balance between the opening up and shutting out of the urban surroundings, and ensures the calmness and serenity of the enclosed courtyards within the hospital is not lost. The effect is a healing atmosphere that focuses attention on the patient and his/her surroundings.

The cut open building block also combines the advantages of a campus layout with the compactness of a closed building block. The individual buildings, such as the cure-care building, the health centre and the office building, are easily recognizable and arranged in such a way that they form part of the building block. In this way a very compact layout has been created with short walking distances, great interconnectivity and distinctive architecture.

client
Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels
partners
NU architectuuratelier / dJGA (de jong gortemaker algra architecten) / AR-TE / STABO / DAIDALOS
team
Adriaan Geuze, Maarten van de Voorde, Marco van der Pluym, Pieter Hoen, Pieter Bertheloot, Ronald van Nugteren